Како можам да аплицирам за виза за САД?

Процесот за добивање неимигрантска виза за Соединетите Држави е објаснет во овој напис. Патниците кои не сакаат да емигрираат во Соединетите Држави користат неимигрантски визи. Тие покриваат различни видови визи, вклучувајќи туристички визи Б2, деловни визи Б1, транзитни визи Ц, студентски визи и други. Неподобните патници можат да аплицираат за неимигрантска виза за да ги посетат Соединетите држави на краток период за одмор или бизнис.

ESTA американска виза е електронско овластување за патување или патна дозвола за посета на Соединетите Американски Држави за период до 90 дена и посета на ова неверојатно чудо во Њујорк, Соединетите Американски Држави. Меѓународните посетители мора да имаат американска ESTA за да можат да посетат многу атракции во Соединетите држави. Странските државјани можат да аплицираат за Апликација за виза во САД за неколку минути. Процес на виза за ESTA за САД е автоматизирана, едноставна и целосно онлајн.

Каков вид американска виза ви е потребна?

Од клучно значење е да ја земете предвид целта на вашето патување при изборот на вистинската виза за вашето патување во САД. 

Дали сте на патување за работа, игра, истражување или одмор?

Во зависност од одговорот, ќе ви треба или Б-1 (деловна) или Б-2 (туристичка) виза. 

Ќе ви треба F-1 (академска) виза ако сакате да студирате во САД.

Исто така, клучно е да имате на ум дека веројатно ќе ви треба сосема нов вид виза ако вашето патување не се вклопува во ниту една од овие категории или ако имате намера да останете подолго од шест (6) месеци. 

Сè додека исполнуваат одредени барања и имаат актуелен Електронски систем за овластување за патување, на државјаните на одредени нации кои учествуваат во Програмата за откажување од виза им е дозволен влез во Соединетите држави до 90 дена без потреба од виза (ESTA). Но, подобро е да проверите во американската амбасада или конзулат пред да почнете да ги правите вашите планови.

Напорот да се одреди и да се добие соодветната виза гарантира лесен прием во нацијата и почитување на законите за имиграција за време на вашиот одмор.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Град со повеќе од осумдесет музеи, од кои некои датираат од 19 век, поглед на овие прекрасни ремек-дела во културната престолнина на САД. Дознајте за нив во Мора да се видат музеи за уметност и историја во Newујорк

Како да се соберат потребните документи за апликација за американска виза?

Може да биде тешко и одзема многу време да се добие американска виза. Постојат различни видови на визи и секој тип има специфични барања. 

Пред да започнете со процесот на аплицирање, од клучно значење е да потврдите дека ги имате сите потребни документи за да ги подобрите вашите шанси за успех. Следниве предмети мора да се соберат како прв чекор:

 • Пасош кој ќе важи најмалку шест месеци по очекуваниот датум на поаѓање од Соединетите Држави.
 • Апликација за неимигрантска виза (DS-160).
 • Тековна фотографија што е во согласност со спецификациите на формуларот.
 • Документ за поддршка, ако ви е потребна категорија на виза, како што е деловно писмо или покана.
 • Потврда што ја покажува таксата за апликација за неимигрантска виза.

Можете да започнете со пополнување на формуларот за апликација откако ќе ги добиете сите потребни документи. Погрижете се точно и искрено да го пополните секој дел. 

Обработката на вашата апликација може да биде одложена или дури и запрена поради неточни или исчезнати информации. Консултирајте се со квалификуван адвокат за имиграција кој може да ви помогне во текот на постапката доколку имате какви било прашања.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Дом на повеќе од четиристотини национални паркови распространети низ нејзините педесет држави, а ниеден список што ги спомнува најневеројатните паркови во Соединетите држави можеби никогаш не е комплетен. Дознајте за нив во Водич за патување до познати национални паркови во САД

Како да го пополните формуларот за апликација за виза за САД?

 • Иако аплицирањето за американска виза може да изгледа тешко, ние сме тука да помогнеме.
 • Прво мора да се пополни онлајн формуларот за апликација за виза. 
 • Во овој формулар ќе бидат побарани основни информации за вас, за вашата планирана рута и за вашата финансиска состојба. 
 • Погрижете се да дадете искрени и вистинити одговори на сите прашања. 
 • По поднесувањето на апликацијата, мора да договорите интервју во амбасада или конзулат на САД. За време на интервјуто ќе бидете испрашувани за вашето потекло и планови за патување. 
 • Донесете ја целата потребна документација, вклучувајќи го вашиот пасош, слики и придружни документи, на интервјуто.
 • Ако вашата апликација биде прифатена, ќе ви биде дадена виза која ќе ви овозможи да ги посетите САД на однапред одредено време.

Овластен влез во Соединетите Држави е дозволен само преку влезно пристаниште, како што е аеродром, пристаниште или копнена граница. Влезот во САД не е обезбеден со ова. Службеник за царина и гранична заштита (ЦБП) на крајот ќе одлучи дали посетителот може да влезе во нацијата.

Како да ја платите таксата за апликација за американска виза?

Сите апликанти се обврзани да ја платат таксата за апликација за виза за САД за да ги обработат нивните апликации за виза. Апликацијата не може да се поднесе додека не се плати целата такса за апликација. Најпопуларниот начин за плаќање на таксата е со кредитна или дебитна картичка, иако има и други опции.

Дополнително, апликантите може да платат преку паричен налог, благајнички чек или банкарски трансфер. Надоместокот за апликација за виза не се враќа, што треба да се забележи дури и ако апликацијата е конечно одбиена. 

Затоа, пред да го платат трошокот, кандидатите треба да се уверат дека ги исполнуваат сите услови. Посетете ја официјалната веб-страница за дополнителни детали за тоа како да ја платите таксата за апликација за виза за САД.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Познат како културен, комерцијален и финансиски центар на Калифорнија, Сан Франциско е дом на многу локации вредни за сликање во Америка, при што неколку места се синоним за сликата на Соединетите држави за остатокот од светот. Дознајте за нив во Мора да се видат места во Сан Франциско, САД

Дали треба да закажам термин во американската визна амбасада или конзулат?

Ако аплицирате за US ESTA, нема да треба да ја посетувате американската амбасада или конзулат. Но, во случај вашата американска ESTA апликација да биде одбиена, можете да ја посетите амбасадата и да аплицирате за виза. 

Мора да завршите неколку чекори пред да закажете состанок со американската визна амбасада или конзулат. Следниве се чекорите за да закажете состанок во амбасада или конзулат:

 • Мора дигитално да го потпишете и поднесете вашиот формулар за апликација DS-160 на веб-страницата на Стејт департментот на САД пред да закажете состанок во амбасадата.
 • Откако ќе го поднесете вашиот DS-160, испечатете го документот за потврда на поднесувањето во PDF формат и зачувајте го исто така.

Сега можете да закажете состанок со одење на една од неколкуте веб-страници за закажување термини во амбасадата. Можете да прегледате и изберете време и датум што се отворени. Ако сакате да најдете попогодно време, можете лесно да ги презакажувате состаноците. Во моментот на закажување со амбасадата или конзулатот, ќе ги платите и трошоците за апликација за американска виза. 

Ве молиме оставете доволно време за ова, така што, доколку е потребно, мора да обезбедите придружни документи најмалку еден ден пред планираното интервју. Во зависност од тоа низ која амбасада одите, треба да знаете и за какви било барања за облекување за апликантите за виза.

Последно, но не и најмалку важно, не заборавајте да ја донесете потребната документација на вашето интервју заедно со копија од потврдата за закажување.

Следењето на овие процедури треба да го олесни организирањето на вашиот термин со амбасадата или конзулатот за визи на САД.

Присуствувајте на вашето интервју во американската амбасада

Мора лично да се појавите на интервју во американската амбасада или конзулат во вашата област кога аплицирате за виза за Соединетите држави.

Целите на интервјуто се да ја потврдите вашата подобност за категоријата виза за која сте поднеле и да дознаете повеќе за вашата апликација. Критично е да се има на ум дека нема правилен или погрешен одговор за време на интервјуто бидејќи тоа не е тест. Но, за да оставите најдобар можен впечаток, клучно е да бидете подготвени. Еве неколку совети за вашето интервју во американската амбасада:

Бидете точни

Иако може да изгледа очигледно, од клучно значење е да бидете на време за вашето интервју. Оставањето лош прв впечаток кај конзуларниот службеник со доцнење може да доведе до одбивање на вашата апликација.

Размислете за соодветно облекување: Можеби е корисно да се облечете соодветно за интервјуто.

И покрај фактот дека удобноста треба да биде на прво место, настојувајте да вложите малку напор во вашиот изглед.

Бидете вистинити

Од клучно значење е да се биде искрен и вистинит кога одговарате на прашањата на интервјуто. Никогаш не се обидувајте да го доведете во заблуда или да му дадете неточни информации на конзуларниот службеник. Ако го направите тоа, вашата апликација може да биде одбиена.

Биди подготвен

Да се ​​биде добро подготвен е една од најдобрите стратегии за да се импресионира интервјуерот. Ова бара да ги имате при рака сите потребни документи и да имате знаење за спецификите на вашиот случај. Прегледот на типични прашања за интервју за виза, исто така, ви помага да бидете подготвени со проникливи одговори.

Придржувајте се до упатствата

Конечно, за време на постапката за интервју, од клучно значење е да се придржувате до сите насоки дадени од конзуларниот службеник.

Ова вклучува воздржување од мешање за време на прашањата на интервјуерот и воздржување од прифаќање повици додека состанокот е во тек. Следењето на упатствата ја покажува вашата почит кон другите и посветеноста за добивање американска виза.

Заклучок

Можеби изгледа тешко да аплицирате за американска виза, но ако ги следите упатствата погоре, ќе бидете на добар пат да ги добиете потребните визи. Одлучете кој тип на виза ви е потребен, составете ја потребната документација, поднесете го формуларот за апликација, исплатете ги парите и договорете и појавете се на терминот во амбасадата. Не мора да биде тешко или непријатно да се добие американска виза со внимателно планирање и внимание на деталите.


Проверете ја вашата подобност за американска виза онлајн и аплицирајте за US Visa Online 72 часа пред вашиот лет. Британски граѓани, Државјани на Шпанија, Француски граѓани, Јапонски граѓани Италијански граѓани може да аплицира онлајн за ESTA US Visa. Доколку ви треба каква било помош или ви требаат какви било појаснувања, контактирајте со нас helpdesk за поддршка и водство.