Американска виза од Холандија

Американска виза за холандски државјани

Аплицирајте за американска виза од Холандија

Американска виза онлајн за холандски граѓани

Подобност за граѓаните и државјаните на Холандија

 • Холандските граѓани сега имаат право да аплицираат за едноставна Онлајн апликација за американска виза
 • Граѓаните на Холандија, всушност, имаа привилегија да бидат членка за лансирање на планот за безвизен режим на САД
 • Задоволство е да се забележи дека холандските граѓани навистина ја добиваат користа од забрзан влез за програмата Electronic USA Visa Online

Барања за електронска онлајн ESTA виза на САД за холандски граѓани

 • Граѓаните на Холандија сега имаат право или апликација за електронска ESTA USA Visa
 • Онлајн американска виза може да се искористи за влез во Соединетите држави по пристаниште или аеродром и преку копнена граница.
 • Оваа електронска виза или ESTA aka Online US Visa се користи за посети кои се по краткорочни, за туризам, бизнис или транзит.

Која е американската програма за укинување на визите за холандските граѓани?

Одделот за домашна безбедност ја надгледува иницијативата VWP, која им овозможува на граѓаните на Холандија да ги посетат САД без виза. Посетителите опфатени со VWP можат да влезат во земјата до 90 дена со туристичка, деловна или друга агенда што не е поврзана со работата.

Кои земји ги исполнуваат условите за Програмата за откажување од виза?

Програмата за откажување од виза дозволува само граѓани на 40-те земји учеснички да аплицираат за ESTA. Следната листа на нации е меѓу оние кои учествуваат:

Андора, Австралија, Австрија, Белгија, Брунеи, Чиле, Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Ирска, Италија, Јапонија, Латвија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Монако, Холандија , Нов Зеланд, Норвешка, Полска, Португалија, Република Малта, Сан Марино, Сингапур, Словачка, Словенија, Јужна Кореја, Шпанија, Шведска, Швајцарија, Тајван, Обединетото Кралство.

Одам во САД во рамките на Програмата за ослободување од виза од Холандија. Дали треба да добијам ESTA ако сум државјанин на Холандија?

Граѓаните на Холандија навистина имаат среќа бидејќи се квалификуваат за откажување од виза или ги исполнуваат условите за USA Online ESTA виза. Од Одделот за домашна безбедност (DHS) се бараше да спроведе ESTA за да ја зголеми безбедноста во Програмата за откажување од визите. Ова дојде откако Препораките за спроведување на Законот од 9 септември 11 година го изменија делот 2007 од Законот за имиграција и националност (ИНА).

Во суштина, ESTA е софистицирана безбедносна алатка која му овозможува на DHS да ја потврди подобноста на посетителите за VWP пред да влезат во САД. Со ESTA, DHS може да ја елиминира каква и да е опасност што програмата би можела да ја нанесе на органите за спроведување на законот или безбедноста на патувањето.

Дали ESTA е исто што и американска виза за граѓаните на Холандија?

Визата не е ESTA, не. На многу начини, ESTA се разликува од визата. На пример, Електронскиот систем за овластување за патување (ESTA) им овозможува на посетителите во Соединетите Држави без потреба да аплицираат за конвенционална неимигрантска виза за посетители.

Сепак, оние кои одат со легални визи не треба да поднесат барање за ESTA бидејќи нивната виза ќе биде доволна за нивната намена. Ова значи дека ESTA не може законски да се користи како виза за влез во САД. Онаму каде што американскиот закон бара, на патниците ќе им треба виза.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ:
Пополнете ја вашата апликација со доверба следејќи ги Процес за онлајн апликација за виза за САД водич.

Кога треба да добијам американска виза за да патувам во САД како државјанин на Холандија?

За да патувате во Соединетите Американски Држави, ќе ви треба виза.

 • Патување за други цели освен деловни и краткорочни патувања.
 • Ако вашата посета на патување ќе трае подолго од 90 дена.
 • Ако имате намера да патувате во Соединетите Американски Држави на авиопревозник кој не е потписник. Авиопревозникот кој користи аеродром за кој не е потписник се смета за непотписник.
 • Ако знаете дека основите на неприфатливост наведени во Законот за имиграција и националност, член 212 (а) се однесуваат на вашата ситуација. Во оваа ситуација, мора да аплицирате за неимигрантска виза.

Дали сите граѓани на Холандија се обврзани да аплицираат за ESTA?

Од патниците во САД од Холандија се бара да имаат ESTA за да се квалификуваат за Програмата за откажување од виза (VWP). Ова значи дека оние кои патуваат во САД по копнен или воздушен пат без виза мора да аплицираат за ESTA за да им биде дозволен прием. Доенчињата и децата без билети се вклучени во ова.

Забелешка: Апликацијата ESTA и таксата мора да се достават посебно од секој патник. Дополнително, патникот на VWP може да побара трета страна да поднесе апликација ESTA во нивно име.

Дали треба да аплицирам за ESTA ако сум државјанин на Холандија?

Почнувајќи од јануари 2009 година, посетителите кои влегуваат во Соединетите Американски Држави на деловен, транзит или годишен одмор мора да добијат американска ESTA (Електронски систем за овластување за патување). Има околу 39 нации кои можат да влезат во САД без хартиена виза; овие се познати како земји без визи или ослободени од визи. Со ESTA, граѓаните на овие нации можат да патуваат или да ги посетат Соединетите држави до 90 дена. Граѓаните на Холандија треба аплицирајте за US ESTA.

Обединетото Кралство, сите земји членки на Европската унија, Австралија, Нов Зеланд, Јапонија и Тајван се неколку од овие нации .

Сите граѓани на овие 39 нации сега мора да имаат одобрение за електронско патување во САД. Со други зборови, добивањето американска ESTA преку Интернет пред да одите во САД е потребно за државјаните на 39 земји за кои не е потребна виза.

забелешка: Граѓаните на Канада и САД се ослободени од барањето ESTA. Ако канадски постојан жител има пасош од една од другите нации ослободени од барање виза, тие се квалификуваат за ESTA US виза.

Која е важноста на ESTA за државјаните на Холандија?

ESTA важи само две години од датумот на дозвола или до денот кога истекува вашиот пасош, кое и да е прво. Како државјанин на Холандија, можете да ја користите оваа ESTA виза две години . Датумот на дозвола на вашиот ESTA се прикажува на екранот Одобрено овластување откако ќе ја поднесете вашата апликација ESTA. Сепак, важноста на вашата ESTA истекува ако се отповика.

Кога успешно ќе добиете одобрение, од клучно значење е да го испечатите вашиот ESTA. Иако не е неопходно по пристигнувањето во Соединетите Држави, тоа е клучно за водење евиденција. Американските имиграциски власти ќе имаат копија од сопствената електронска копија за да ја потврдат вашата дозвола за влез.

Во текот на двегодишниот рок на важност, вашиот ESTA важи за употреба на повеќе патувања. Ова укажува дека не е од суштинско значење да се поднесе нова апликација ESTA во овој период. Ако вашиот ESTA истече додека сте во САД, тоа нема да ве спречи да ја напуштите земјата, па сè уште имате можност да се вратите дома. Иако вашиот ESTA е сè уште валиден 2 години, важно е да се разбере дека ова не им дава дозвола на посетителите да останат во САД толку долго. Вашето време во САД не смее да надмине 90 дена за да ги исполните стандардите на VWP.

Ако планирате да останете повеќе од 90 дена, можеби ќе сакате да размислите за аплицирање за виза во конзулат или амбасада на САД.

Исто така, имајте на ум дека менувањето на која било од информациите на вашиот пасош - вклучувајќи го вашето име, пол или земја на државјанство - ќе го направи вашиот постоечки ESTA неважечки. Како резултат на тоа, ќе мора да платите за да аплицирате за нова ESTA.

забелешка: DHS нема да бара копија од вашата ESTA, но императив е да задржите копија од вашата апликација за водење евиденција.

Дали ESTA ми гарантира влез во Соединетите Држави за мене како холандски државјанин?

Вашиот влез во Соединетите Американски Држави не е осигуран ако вашата апликација ESTA е одобрена. Вашата подобност да одите во САД според програмата VWP е единственото нешто што апликацијата го потврдува. Царинска и гранична заштита Службениците ги испитуваат патниците опфатени со VWP при влез во земјата. Инспекцијата е испитување на вашата документација за да се утврди дали ги исполнувате условите или не за VWP врз основа на специфични меѓународни закони за патување. Патниците на меѓународните авиони исто така подлежат на стандардните процедури за имиграција и царински преглед.

Јас сум од Холандија, Дали треба да поднесам апликација ESTA ако патувам преку САД на пат кон друга нација?

Како државјанин на Холандија, се сметате за патник во транзит ако заминувате за трета нација која не е САД. Ако вашата земја на потекло е на списокот на нации што се пријавиле за Програмата за откажување од виза, тогаш мора да поднесете апликација ESTA под овие околности.

Лицето што влегува во друга земја преку САД мора да наведе дека е во транзит додека ја пополнува апликацијата ESTA. Во оваа декларација мора да биде вклучена и индикација за вашата одредишна нација.

Дали е потребен пасош за патување со ESTA ако патувам од Холандија?

Да, кога патувате во рамките на Програмата за откажување од виза, потребен е пасош. Меѓу овие барања е потребата од машински читливи зони на биографските страници за пасошите на VWP издадени пред 26 октомври 2005 година.

За VWP пасошите издадени на или по 26 октомври 2005 година, потребна е дигитална фотографија.

Е-пасошите се потребни за VWP пасоши издадени на или по 26 октомври 2006 година. Тоа значи дека секој пасош мора да носи дигитален чип со биометриски податоци за неговиот корисник.

Почнувајќи од 1 јули 2009 година, привремените и итни пасоши од земјите на VWP мора да бидат и електронски.

Сите граѓани од следните VWP нации мора да покажат електронски пасош со чип при влез во Соединетите држави:

 • Грција
 • Унгарија
 • Јужна Кореа
 • Естонија
 • Словачка
 • Летонија
 • Република Малта
 • Република Чешка
 • Литванија
 • Пасошите што машината може да ги чита се потребни за граѓаните од преостанатите VWP нации.

Прочитајте за целосните барања за американска виза преку Интернет

Кое е најдобро време да поднесете барање за ESTA како државјанин на Холандија?

Царината и граничната заштита ги советува патниците да поднесат апликација ESTA веднаш штом ќе договорат патување, иако секој може да го стори тоа во секое време пред да патува во САД. Особено, ова треба да се заврши 72 часа пред поаѓање.

Колку време ми одзема процедурата за аплицирање ESTA за мене како државјанин на Холандија?

Ќе ви требаат во просек 5 минути за да го завршите процесот на аплицирање ESTA. Процесот може да го завршите за само 10 минути, под услов да ги имате сите потребни документи при рака, вклучувајќи кредитна картичка и пасош.

забелешка: Исто така, важно е да се знае дека голем број променливи, вклучително и технолошки проблеми со CBP системите, може да имаат влијание врз тоа колку брзо се обработува вашата ESTA. Други проблеми, како што се оние во обработката на плаќањата и грешките на веб-локацијата, исто така може да влијаат на времето за обработка на ESTA.

Колку долго ќе се чува во досие мојата некомплетна индивидуална апликација?

Доколку вашата апликација не биде завршена и поднесена во рок од 7 дена, таа ќе биде избришана.

Како можам да завршам со плаќањето на мојата апликација ESTA како холандски државјанин?

Со кредитна или дебитна картичка, можете да ги платите трошоците за апликација и овластување ESTA. Во моментов, American Express, MasterCard, Visa, Diners Club International и JCB се прифатени од ESTA. Вашата апликација може да се постапува само ако ги содржи сите потребни полиња и ако вашата уплата е соодветно одобрена. Мора да се користат алфа-нумерички знаци за внесување на информациите во полињата определени за плаќање со картичка. Овие специфики се:

 • Број на дебитна или кредитна картичка
 • Датум на истекување на картичката
 • Безбедносен код за картичка (CSC)

Дали на децата им треба ESTA ако се државјани на Холандија?

Детето мора да има тековен ESTA за да влезе во Соединетите Држави ако е државјанин на нација што учествува во Програмата за откажување од виза . На ист начин како што на возрасните им треба ESTA за да влезат во САД, ова правило важи за деца од сите возрасти, дури и доенчиња.

Децата не можат да патуваат со пасошите на нивните родители како што можат во неколку други нации бидејќи им требаат сопствени пасоши .

Биометрискиот или електронскиот пасош на детето не смее да биде истечен (оној кој мора да биде машински читлив и да поседува дигитална фотографија на носителот интегрирана во страницата со биографски податоци).

Во пасошот за печат мора да има најмалку една празна страница. Овластувањето доделено преку ESTA, обично за две години, ќе важи само до денот на истекот на пасошот ако рокот на траење е во рок од шест месеци.

Родител или друго одговорно возрасно лице мора да ја пополни ESTA во име на лице кое е под 18-годишна возраст. Секоја апликација поднесена од младич без поддршка од возрасно лице веднаш ќе биде одбиена. Ако аплицирате за повеќе ESTA одеднаш, како на пример за семеен одмор, можете да ја поднесете апликацијата како дел од групна апликација.

Деца кои патуваат со луѓе чии презимиња се различни од нивните

Ако детето патува со родител чие презиме се разликува од нивното презиме, родителот треба да може да покаже доказ за неговото родителство, како што е изводот на родените. Препорачливо е да се донесе писмо за овластување потпишано од другиот родител и копија од пасошот на тој родител.

Кога детето патува со возрасни кои не се нивни родители, како баба и дедо или блиски семејни пријатели, возрасните мора да приложат дополнителна формална документација за да добијат согласност од детето да патува со нив.

Потребно е писмо за овластување за напуштање на нацијата потпишано од родителите или законските старатели на детето кога едно дете патува сам без своите родители, заедно со фотокопии од пасошот или личната карта на детето.

забелешка: Важно е да патувате со копии од целата документација што ја докажува вашата врска со децата кои можеби се со вас за да избегнете какви било проблеми.

Може ли трето лице да го пополни ESTA за мене, бидејќи сум државјанин на Холандија?

Не е неопходно лицето чие име стои на формуларот да го пополни самиот формулар. Така, трето лице може да го пополни вашиот формулар ESTA во ваше име. Дозволено е трето лице да го пополни целиот или дел од формуларот во ваше име, како пријател, родител, партнер или туристички агент.

Постојат различни ситуации кога некој може да побара од некој друг да пополни ESTA во нивно име. На пример, родителите може да пополнат ESTA во име на нивните деца или лице со оштетен вид може да го стори истото. Доколку се следат следниве упатства, секој може да номинира некој да пополни ESTA во негово име:

 • Секое прашање и изјава на формуларот мора да му бидат прочитани на поединецот чие име е напишано на него од лицето што го пополнува.
 • Со цел да се потврди следново: поединецот што го пополнува формуларот мора да го пополни и делот „Одрекување од правата“:
  • Апликантот ESTA го прочитал формуларот
  • Апликантот ги разбира изјавите и прашањата
  • Според најдоброто знаење на апликантот, сите дадени информации се точни.

Обврска на апликантот е да се увери дека податоците што ги даваат се точни и дека лицето што ќе го изберат да ја поднесе својата апликација ESTA е доверливо. Ова ја намалува можноста за грешки во апликацијата, кражба на идентитет, кражба на кредитни картички и други измами како ширење на вируси. Исто така, помага да се намалат печатните грешки во апликацијата.

Дали мојот ESTA сè уште е во сила?

Секогаш можете да го проверите статусот на вашиот ESTA. Вашиот ESTA сè уште треба да важи ако поминале помалку од две години откако сте аплицирале и ако вашиот пасош е сè уште валиден.

Ако веќе сте аплицирале за ESTA, можете да го проверите неговиот статус за да се уверите дека е сè уште валиден пред да патувате или кога правите резервации за летови.

Апликацијата ESTA не е пронајдена

Ја добивате пораката „Апликацијата не е пронајдена“ кога ќе го проверите статусот на вашата апликација ESTA. Ако е така, веројатно е затоа што оригиналниот формулар за апликација ESTA содржел неточни информации.

Исто така, може да укаже на проблем со апликацијата, како на пример ако вашата интернет-врска се откажала додека го поднесувате формуларот. Наместо тоа, плаќањето на таксата за апликација можеби немало да биде успешно, што го оневозможувало неговото комплетирање.

Кога е во тек ESTA?

CBP ја испитува оваа порака додека ја читате. Конечниот статус на вашата апликација нема да ви биде достапен уште некое време. Почекајте најмалку 72 часа пред да направите какви било понатамошни потези бидејќи обично трае толку долго за да се обработи вашата апликација.

Одобрување на овластувањето

Вашата апликација е обработена и сега имате валиден ESTA што ви овозможува да одите во САД доколку го проверите статусот на вашата ESTA и на неа пишува „овластување одобрено“.

За да знаете колку долго ќе важи, треба да можете да го видите и вашиот датум на истекување. Треба да знаете дека иако ESTA е овластена, Царинска и гранична заштита Службениците можеби сепак ќе одлучат да го повлечат и да ви забранат влез во САД.

Апликацијата ESTA не е овластена

Ако статусот ESTA за вашата апликација гласи „Апликацијата не е овластена“, таа е одбиена. Може да има голем број објаснувања ако сте ги означиле полињата што ги исполнуваат условите и резултатот е „Да“.

Властите нема да ви дадат овластување за патување доколку веруваат дека сте закана за безбедноста или здравјето.

Дури и ако ја одбијат вашата апликација ESTA, сепак можете да патувате во САД со аплицирање за туристичка виза Б-2. Ќе зависи од тоа зошто вашиот ESTA е одбиен; обично, барањето за виза ќе биде одбиено ако имате големо криминално досие или заразна болест.

Да речеме дека верувате дека грешката што сте ја направиле на вашата апликација ESTA предизвика таа да биде отфрлена. Ако тоа се случи, можеби ќе можете да ја поправите грешката на апликацијата или пак да аплицирате за ESTA 10 дена подоцна.

Често поставувани прашања за американската виза онлајн

За време на моето патување, мојата апликација ESTA истекува. Дали треба да важи цело време кога сум во САД?

Вашето овластување ESTA мора да биде актуелно во моментот на влегување во Соединетите Држави и ќе ви дозволи да останете на американска почва до 90 дена по слетувањето. Сè додека не останете подолго од дозволените 90 дена во Соединетите Држави, прифатливо е ако вашиот ESTA истече за време на вашата посета.

Запомнете дека дури и ако вашето овластување ESTA важи две години или додека не истече вашиот пасош (што и да е прво), вашиот ESTA никогаш нема да ви дозволи да останете повеќе од 90 дена. Ќе ви треба виза ако имате намера да останете во Соединетите Држави подолг период.

Изјава на официјалната веб-страница на американската агенција за царина и гранична заштита која гласи: „Ако ESTA истече додека сте во САД, тоа нема да влијае на вашата прифатливост или на времето што ви е дозволено да останете во САД“.

Што се случува ако сум во САД кога ќе ми истече ESTA?

Иако треба да се обидете да го спречите, ако се случи, има само последици ако останете подолго од дозволено 90 дена. Значи, ако не сте ја надминале границата, нема никакви последици ако вашиот ESTA истече на средината на вашето патување.

Сè додека не останете подолго од 90 дена што ви ги дозволува Програмата за откажување од виза, доколку вашиот ESTA истече додека патувате, тоа нема да има негативно влијание врз вашите последователни патувања во Соединетите држави. Имајте предвид дека иако вашиот пасош мора да биде актуелен до вашето заминување и шест месеци по вашето пристигнување, вашиот ESTA не треба да важи за целото време на вашиот престој.

Секогаш кога е можно, обидете се да го закажете вашето патување така што да не е премногу блиску до датумот на истекување на вашиот ESTA во случај вашиот авион да доцни, а вашиот ESTA истече пред да стигнете до американската гранична контрола. Во оваа ситуација, авиокомпанијата вообичаено ќе го одбие вашето барање да се качите во авионот бидејќи се свесни дека ја немате потребната дозвола за влез во САД.

Добра идеја е да аплицирате за нова ESTA пред вашето патување ако вашата сегашна е пред истекување, бидејќи таа едноставно ќе ја замени старата; не треба да чекате додека не истече.

забелешка: Вашиот ESTA повеќе нема да важи ако е издаден нов пасош откако сте аплицирале за него. ESTA не може да се префрли од еден пасош во друг; неопходен е нов ESTA. ESTA е поврзан со информациите за пасошот што ги давате кога аплицирате.

Што се случува ако останам подолго од 90-дневното ограничување на ESTA?

Во зависност од елементите како што се колку долго ќе го надминете ограничувањето од 90 дена и причината за вашиот престој, има различни реперкусии. Оние кои ќе одлучат да останат во САД откако ќе им истече визата, се сметаат за незаконски имигранти и подлежат на законите со кои се регулира илегалната имиграција.

Иако треба да стапите во контакт со вашата амбасада што е можно поскоро за да добиете совет за вашата позиција, властите ќе бидат поразбирливи ако преостанувањето било ненамерно и неизбежно, како на пример ако сте доживеале несреќа и во моментов не сте во можност да летате. Друга ситуација во која претстојот може да биде надвор од ваша контрола е ако летовите се одложат некое време поради која било причина.

Ако сакате да аплицирате за друга ESTA или американска виза во иднина, може да наидете на проблеми затоа што властите може да ги одбијат вашите апликации ако утврдат дека сте ја злоупотребиле првата.

Може ли ESTA да се обнови или продолжи?

Иако можете да го обновите вашиот ESTA, не е изводливо да се продолжи. Вашиот ESTA важи најмногу две години од издавањето или до порано од датумот на важење на вашиот пасош. Мора да поднесете нова апликација на ист начин како што направивте со претходната за да ја обновите вашата ESTA.

Процедурата за обновување на ESTA не треба да влијае на вашиот распоред на патување бидејќи често трае само неколку минути. Царината и граничната заштита на САД советува да аплицирате или да го обновите вашиот ESTA кога ќе го договорите вашето патување или најмалку 72 часа пред да имате намера да патувате.

Пред да истече вашиот тековен ESTA, можете да аплицирате за нов. Можете да го направите ова во секое време пред, на или по датумот кога истекува вашиот тековен ESTA. Ако ја видите следнава порака:

„Најдена е валидна, одобрена апликација со преостанати повеќе од 30 дена за овој пасош. Поднесувањето на оваа апликација ќе бара плаќање за оваа апликација, а потоа ќе ја откаже постоечката апликација.

Ако одлучите да продолжите напред, преостанатите денови ќе бидат откажани и заменети со вашата нова апликација. Потоа, ESTA ќе се продолжи за уште две години или до истекот на вашиот пасош, кое и да е прво.

Повторното поднесување на апликација ESTA е едноставна процедура. Исто како што правевте кога првично аплициравте, мора да ги следите упатствата за да ги пополните сите прашања и да поднесете нова апликација за овластување за патување.

Може ли да го користам мојот пасош, кој е истечен?

Нема да ви биде дозволено да аплицирате за ESTA ако сте државјанин на Холандија и имате пасош со датум кој нема да биде валиден до одреден датум (поради промена на името, на пример), бидејќи мора да имате пасош кој е валиден во моментот на поднесување на барањето. Нема да можете да го користите вашиот пасош со датум за аплицирање до датумот на промена на деталите (брак, развод, промена на пол или церемонија за граѓанско партнерство), бидејќи тој важи само од тој датум.

За да се осигурате дека сè е во ред, треба да го потврдите датумот на истекување на вашиот пасош многу пред денот кога летате и пред да поднесете барање за ESTA. Секогаш треба да патувате со добар пасош најмалку шест месеци по датумот на планираното патување.

Ако ви е издаден нов пасош или вашето име е сменето откако сте аплицирале, мора да поднесете нова апликација ESTA. Сè уште можете да патувате користејќи го вашиот стар пасош ако немате нов, но сте го промениле вашето целосно име или пол, но не и вашиот родов идентитет.

Можете исто така да патувате со пасош со вашето старо име и пол и билет издаден на вашето ново име и пол. Погрижете се да ја имате целата документација што ќе ви треба за да ја потврдите вашата идентификација на граничните премини. Тие содржат записи како што се:

 • Копија од вашата дозвола за брак
 • Указ за развод
 • Секоја дополнителна правна документација што го поврзува вашето ново име и/или пол со она на пасошот.
 • Документ со кој се докажува законска промена на име/род.

Дали ESTA бара дигитален пасош?

Апсолутно, сите кандидати за ESTA мора да поседуваат актуелни, валидни и ажурирани дигитални пасоши. Доенчињата и децата од сите возрасти се вклучени во ова. Во текот на целиот ваш престој во Соединетите Држави, пасошот мора да биде валиден. Ако вашиот пасош истече додека сеуште сте внатре во земјата, ќе ги прекршите правилата на Програмата за откажување од виза.

Вашиот пасош мора да биде дигитален за да ги исполни стандардите на Програмата за откажување виза, со различни карактеристики во зависност од временскиот период што е издаден.

Вашиот пасош се квалификува за патување според Програмата за откажување виза доколку е издаден, повторно издаден или продолжен пред 26 октомври 2005 година и е машински читлив.

Ако вашиот пасош што може да се чита од машина е издаден, повторно издаден или продолжен помеѓу 26 октомври 2005 година и 25 октомври 2006 година, тој мора да содржи интегриран податочен чип (e-Passport) или дигитална фотографија испечатена директно на страницата со податоци без да биде прикачена на тоа. Ве молиме погледнете го делот за интегриран чип за податоци подолу.

Ако машината не може да го прочита вашиот пасош, нема да ги исполнувате условите за Програмата за откажување од виза и ќе треба да добиете виза за да влезете во Соединетите држави користејќи го вашиот сегашен пасош. Како алтернатива, можете да го конвертирате вашиот сегашен пасош во е-пасош за да ги исполните барањата за пасош на Програмата за откажување од виза.

Што е биометриски пасош?

Биометрискиот пасош ќе вклучува лични податоци и идентификатори како отпечатоци од прсти, националност, датум на раѓање и место на раѓање, меѓу другото.

Што е машински читлив пасош?

На страната за идентитет на овој тип пасош има дел кој е кодиран на начин на кој компјутерите можат да читаат. Информациите на страницата за идентитет се содржани во кодираните податоци. Ова ја прави можна безбедноста на податоците и помага во спречување на кражба на идентитет.

Дали ми е потребна дополнителна документација покрај ESTA?

Да, за патување во САД ви требаат и пасош и ESTA бидејќи овластувањето се заснова на бројот на пасошот. Ова мора да биде електронски пасош (ePassport) со машински читлива зона на биографската страница и дигитален чип што ги носи биометриските податоци на сопственикот. Ако вашиот пасош има мал амблем со круг и правоаголник на предната страна, вака, веројатно имате чип.

Два реда текст на дното на страницата со информации на вашиот пасош го означуваат како машински читлив пасош. Машините можат да ги читаат симболите и буквите во овој текст за да извлечат информации. Во пасошот мора да биде вклучена и дигитална фотографија, или онаа што е испечатена директно на страницата со податоци.

забелешка: Ве молиме имајте предвид дека ако машината не може да го прочита вашиот пасош и ако сте државјанин на земја која учествува во Програмата за откажување визи, ќе треба да добиете нормална виза за да влезете во Соединетите Американски Држави .

Работи што треба да се направат и места на интерес за холандските граѓани

 • Музејот на уметност во Кливленд, Охајо
 • Гледајте како играат младенчињата Чикаго на „Вригли Филд“, Чикаго
 • Густите пејзажи на Црните ридови го опкружуваат Дедвуд, Јужна Дакота
 • Тусон е прекрасен град сместен во пустината Соноран, Аризона
 • Јапонска градина Портланд во паркот Вашингтон, Портланд
 • Купувајте на едно од најдобрите места во светот, Magnificent Mile, Чикаго
 • За Fallуби се во Badlands, Националниот парк Теодор Рузвелт, Северна Дакота
 • Следете ја патеката каубојски, Небраска
 • Најстариот музеј на северозападниот дел на Пацификот, Музеј на уметност Портланд
 • Државниот Капитол и Центар за посетители, Остин Тексас
 • Партенон, Нешвил, Тенеси

Амбасадата на Холандија во Вашингтон

Адреса

4200 Linnean Ave NW Вашингтон 20008 САД

телефон

+ 1-202-244-5300

Факс

+ 1-202-362-3430


Ве молиме аплицирајте за виза за САД 72 часа пред вашиот лет.