Rihapet kufiri tokësor i SHBA me Kanadanë dhe Meksikën

Përditësuar më Dec 04, 2023 | Viza amerikane në internet

Udhëtimet jo thelbësore për të vizituar miqtë dhe familjen ose për turizëm, nëpërmjet kalimeve kufitare tokësore dhe trageteve përtej kufirit të Shteteve të Bashkuara për udhëtarët plotësisht të vaksinuar do të rifillojnë më 8 nëntor 2021.

Kalimi kufitar SHBA-Kanada në I-87 në Champlain, NY

Kufizimet e paprecedentë që kufizuan udhëtimin në Shtetet e Bashkuara gjatë fillimit të pandemisë COVID-19 do të hiqen më 8 nëntor për vizitorët kanadezë dhe meksikanë të vaksinuar plotësisht që vijnë nga përtej kufirit. Kjo do të thotë që kanadezët dhe meksikanët dhe në fakt edhe vizitorët e tjerë që fluturojnë nga vende si Kina, India dhe Brazili - mund të ribashkohen me familjen pas shumë muajsh ose thjesht të vijnë për rekreacion dhe pazar.

Kufijtë e SHBA-së janë mbyllur për gati 19 muaj dhe ky lehtësim i kufizimeve shënon një fazë të re në rimëkëmbjen nga pandemia dhe mirëpritjen e udhëtarëve dhe turizmit në Shtetet e Bashkuara. Kanadaja hapi kufijtë e saj tokësorë në gusht për shtetasit e vaksinuar amerikanë dhe Meksika nuk e mbylli kufirin e saj verior gjatë pandemisë.

Faza e parë e zhbllokimit e cila fillon më 8 nëntor do të lejojë vizitorët plotësisht të vaksinuar që udhëtojnë për arsye jo thelbësore, si vizita e miqve ose për turizëm, të kalojnë kufijtë tokësorë të SHBA. . Faza e dytë, e cila do të fillojë në janar 2022, do të zbatojë kërkesën e vaksinimit për të gjithë udhëtarët e huaj në hyrje, qofshin ata që udhëtojnë për arsye thelbësore apo jo thelbësore.

Kalimi kufitar SHBA-Kanada

Është e rëndësishme të theksohet se Shtetet e Bashkuara do të mirëpresin vetëm vizitorët që janë të vaksinuar. Më parë, vizitorët në kategoritë thelbësore si shoferët komercialë dhe studentët të cilëve nuk u është ndaluar kurrë të udhëtojnë përtej kufijve tokësorë të SHBA-së do të duhet gjithashtu të tregojnë prova të vaksinimit kur faza e dytë të fillojë në janar.

Udhëtarët e pavaksinuar do të vazhdojnë të ndalohen të kalojnë kufijtë me Meksikën ose Kanadanë.

Një zyrtar i lartë i Shtëpisë së Bardhë ka thënë për hapjen e kufirit tokësor "Ne kemi parë një rritje të disponueshmërisë së vaksinave padyshim në Kanada, e cila tani ka norma shumë të larta vaksinimi, si dhe në Meksikë. Dhe ne donim të kishim një qasje të qëndrueshme si për hyrjen tokësore ashtu edhe atë ajrore në këtë vend dhe kështu ky është hapi tjetër për të sillni ato në një linjë. "

Lidhjet ekonomike dhe biznesi

Sipas Roger Dow, presidenti dhe shefi ekzekutiv i Shoqatës së Udhëtimit të SHBA-së, Kanadaja dhe Meksika janë dy tregjet kryesore burimore të udhëtimeve hyrëse dhe rihapja e kufijve tokësorë të SHBA për vizitorët e vaksinuar do të sjellë një rritje të mirëpritur të udhëtimit. Gati 1.6 miliardë dollarë mallra kalojnë kufirin çdo ditë, sipas kompanisë së transportit Purolator International me rreth një e treta e asaj tregtie që kalon përmes korridorit Windsor-Detroit dhe rreth 7,000 infermierë kanadezë udhëtojnë përtej kufirit çdo ditë për të punuar në spitalet amerikane.

Qytetet kufitare si Del Rio përgjatë kufirit të Teksasit në jug dhe Point Roberts pranë kufirit kanadez janë pothuajse tërësisht të varura nga udhëtimi ndërkufitar për të mbështetur ekonominë e tyre.

Kush konsiderohet i vaksinuar plotësisht?

La Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve i konsideron njerëzit plotësisht të inokuluar dy javë pasi marrin një dozë të dytë të vaksinave Pfizer-BioNTech ose Moderna, ose një dozë të vetme të Johnson & Johnson's. Ata që kanë marrë vaksina të listuara për përdorim urgjent nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, të tilla si AstraZeneca, do të konsiderohen gjithashtu të vaksinuar plotësisht - një standard që një zyrtar i lartë tha se ndoshta do të zbatohej për ata që kalojnë kufirin tokësor.

Po për fëmijët?

Fëmijëve, të cilët deri kohët e fundit nuk kishin asnjë vaksinë të miratuar, nuk u kërkohet të bëjnë vaksina për të udhëtuar në Shtetet e Bashkuara pasi të hiqet ndalimi, por ata ende duhet të tregojnë prova të testeve negative të koronavirusit përpara se të hyjnë.

Mund të shkurtoni kohën e pritjes?

Dogana dhe Mbrojtja e Kufijve (CBP) do të ngarkohet me zbatimin e kërkesës së sapo shpallur të vaksinimit. Departamenti i Sigurisë Kombëtare sugjeron përdorimin e një aplikacioni dixhital, i njohur gjithashtu si CBP One , për të shpejtuar kalimet kufitare. Aplikacioni celular falas është krijuar për të lejuar udhëtarët e kualifikuar të paraqesin informacionin e pasaportës së tyre dhe të deklaratës doganore.


shtetas çek, Qytetarë holandezë, shtetas grekë, dhe shtetas polakë mund të aplikoni online për vizë amerikane në internet.