Historia e Statujës së Lirisë në Nju Jork, SHBA

Përditësuar më Dec 09, 2023 | Viza amerikane në internet

Statuja e Lirisë ose Liria që ndriçon botën është e vendosur në zemër të Nju Jorkut në një ishull të quajtur Liberty Island.

Për të përkujtuar madhështinë e Statujës së Lirisë, ishulli që ishte I quajtur më parë Bedloe's Island u riemërua në Liberty Island. Riemërtimi u bë në vitin 1956 me një akt të miratuar nga Kongresi i Shteteve të Bashkuara. Përmes tij shpallja presidenciale 2250, Presidenti Franklin D. Roosevelt e shpalli ishullin si pjesë të monumentit kombëtar të Statujës së Lirisë. Ndërsa Statujën e Lirisë e njohim për një kohë shumë të gjatë, ka ende disa fakte shumë interesante dhe spektakolare që ende nuk janë të njohura për shumicën prej nesh.

Për të kuptuar më mirë Statujën e Lirisë, lexoni artikullin që është kuruar me shumë kujdes duke mbajtur faktet rreth monumentit dhe duke zgjeruar njohuritë tuaja më shumë se kurrë më parë, në mënyrë që herën tjetër që të vizitoni Nju Jorkun dhe të shkoni në Liberty Island të mund të kaloni. -Kontrolloni me sytë tuaj të kuptuarit e kolosalit dhe hutohuni për skulpturën përpara jush. Në këtë informacion të dhënë më poshtë, ne jemi përpjekur të përfshijmë çdo minutë detaje që kanë të bëjnë me Statujën e Lirisë.

Historia e Statujës së Lirisë

Monumenti i veshur me bakër ishte një dhuratë për banorët e Shteteve të Bashkuara nga populli i Francës. Dizajni u konceptua nga skulptori francez Frédéric Auguste Bartholdi dhe pjesa e jashtme metalike u skalit nga skulptori Gustave Eiffel. Statuja përkujtoi lidhjen e dy kombeve më 28 tetor 1886.

Pasi statuja iu dhurua Shteteve të Bashkuara, ajo u bë një emblemë e lirisë dhe barazisë jo vetëm në Shtetet e Bashkuara, por në mbarë botën. Statuja e Lirisë filloi të konkludohej si një simbol që mirëpret emigrantët, refugjatët që erdhën përmes deteve dhe ndryshe. Ideja e propagandimit të paqes përmes një statuje të një gruaje që mban një pishtar u iniciua nga Bartholdi, i cili u frymëzua shumë nga një profesor dhe politikan francez i së drejtës, Édouard René de Laboulaye, i cili kishte komentuar në 1865 se çdo strukturë/monument që ngrihet në SHBA Pavarësia ideale do të ishte një projekt i përbashkët i qytetarëve francezë dhe amerikanë të Shteteve të Bashkuara.

Presidenti i atëhershëm Calvin Coolidge e etiketoi publikisht Statujën e Lirisë si një pjesë integrale të Monumentit Kombëtar të Statujës së Lirisë në vitin 1924. Struktura u zgjerua për të marrë edhe në ishullin Ellis në vitin 1965. Vitin tjetër, të dyja Statuja e Liberty dhe Ellis Island u kombinuan dhe u përfshinë në Regjistri Kombëtar i Vendeve Historike.

Një nga momentet më krenare për popullin e Shteteve të Bashkuara ishte kur Statuja e Lirisë u shpall si një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në vitin 1984. Në të Deklarata e Rëndësisë, UNESCO e ka cilësuar në mënyrë të jashtëzakonshme monumentin si një kryevepër e shpirtit njerëzor qëndron si një simbol shumë i fuqishëm - meditim frymëzues, debat dhe protestë - i idealeve të tilla si liria, paqja, të drejtat e njeriut, heqja e skllavërisë, demokracia dhe mundësitë . Kështu, duke konkretizuar trashëgiminë e stemës për vitet në vijim.

Struktura dhe dizajni i Statujës së Lirisë

Dizajni i Statujës së Lirisë Dizajni u konceptua nga skulptori francez Frédéric Auguste Bartholdi

Ndërsa struktura e monumentit është diçka për t'u mahnitur, është krijimtaria dhe zgjuarsia që shkon në krijimin e Statujës së Lirisë që është diçka përtej të menduarit të zakonshëm të njeriut. Fytyra e statujës besohet të jetë e bazuar në fytyrën e nënës së stilistit. Ajo përfaqëson perëndeshën romake Libertas të veshur me rroba. Në dorën e saj të djathtë, ajo mban pishtarin e ndezur të drejtësisë të mbajtur lart kundër erërave, ndërsa fytyra dhe qëndrimi i saj drejtohen në jugperëndim. Statuja qëndron 305 këmbë (93 metra) e lartë që përfshin piedestalin e saj, në dorën e saj të majtë, Libertas mban një libër që mban datën e miratimit të Deklaratës së Pavarësisë (4 korrik 1776).

Pishtari në dorën e saj të djathtë është 29 këmbë (8.8 metra) duke filluar nga maja e flakës deri në të gjithë shtrirjen e dorezës. Pishtari është edhe pse i aksesueshëm nëpërmjet një shkalle 42 këmbë (12.8 metra) të gjatë e cila kalon nëpër krahun e statujës, tani është jashtë kufijve për publikun që nga viti 1886 për shkak të një personi që kryen vetëvrasje nga vendi. Brenda monumentit është instaluar një ashensor i cili i çon vizitorët në kuvertën e vëzhgimit të pranishëm në piedestal. Ky vend mund të arrihet edhe përmes shkallëve spirale të ndërtuara brenda qendrës së statujës në një platformë vëzhgimi që çon në kurorën e figurës. Një pllakë e veçantë e gjetur në hyrje të piedestalit është e gdhendur me një lexim sonet Kolos i Ri nga Ema Lazarus. Soneti u shkrua për të ndihmuar në mbledhjen e parave për ndërtimin e piedestalit. Aty lexohet:

Jo si gjiganti i pacipë i famës greke,
Me gjymtyrë pushtuese ecni nga toka në tokë;
Këtu në detin tonë të larë, portat e perëndimit të diellit do të qëndrojnë
Një grua e fuqishme me një pishtar, flaka e së cilës
Është rrufeja e burgosur dhe emri i saj
Nëna e të mërguarve. Nga dora e saj fener
Shkëlqen mirëseardhje në mbarë botën; urdhërojnë sytë e saj të butë
Porti me urë ajrore që ndërtojnë qytetet binjake.
"Ruani, tokat e lashta, pompozitetin tuaj historik!" qan ajo
Me buzë të heshtura. “Më jep të lodhurin, të varfërin tënd,
Masat tuaja të grumbulluara që dëshirojnë të marrin frymë të lirë,
Refuzimi i mjerë i bregut tënd të mbushur plot.
Më dërgoni këta, të pastrehët, stuhi e stuhishme,
Unë ngre llambën time pranë derës së artë! ”

Kolos i Ri nga Emma Lazarus, 1883

A e dini: Statuja e Lirisë u vëzhgua fillimisht nga Bordi i Lighthouse i SHBA-së, si i shërbente qëllimit të një fari që ndihmonte marinarët në ndihmën lundruese? Meqenëse Fort Wood ishte ende një post plotësisht funksional i ushtrisë, përgjegjësia për të përmbushur nevojat e statujës u transferua në 1901 në Departamentin e Luftës.

Në vitin 1924, monumenti u shpall monument kombëtar dhe në vitin 1933 administrimi i statujës u vendos nën Shërbimin e Parkut Kombëtar. Do të habiteshit të dinit se për shkak të lartësisë së madhe të Statujës së Lirisë, ajo është mjaft e ndjeshme ndaj bubullimave dhe vetëtimave. Nuk është një fakt i panjohur që statuja goditet nga rrufeja afërsisht 600 herë në vit dhe është dëmtuar më parë nga era e fortë dhe bubullima.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, dora e Statujës që mbante pishtarin u dëmtua për shkak të luftës dhe më vonë u rindërtua nga qeveria e SHBA. Fillimisht ngjyra e Statujës së Lirisë nuk ishte blu, por për shkak të reagimit të bakrit me oksigjenin e pranishëm në ajër me kalimin e kohës, statuja u kthye në kaltërosh. Lartësia e Statujës së Lirisë shënohet të jetë 2 m (nga maja e bazës deri në pishtar), 46.5 m (nga toka në pishtar) dhe 92.99 m (nga thembra në majë të kokës).

A e dini: erërat më të forta se 50 mph mund të bëjnë që Statuja e Lirisë të lëkundet me 3 inç të tërë! Dhe pishtari i mbajtur në dorën e djathtë mund të lëkundet në mënyrë fleksibël deri në 6 inç! A nuk është aq e çmendur që një statujë që peshon deri në 250,000 paund (125 ton) madje mund të lëkundet!

simbolizëm

Siç sugjeron vetë emri, Statuja e Lirisë ose Liria që Ndriçon Botën është një emblemë e lirisë përmes personifikimit të një gruaje që mban një pishtar të mbajtur lart. Shtatë thumbat në kurorën e Libertas nënkuptojnë forcën dhe unitetin e shtatë kontinenteve dhe të shtatë oqeaneve të botës .

Qëllimi i ngritjes së statujës së lirisë ishte shpallja e paqes midis Shteteve të Bashkuara dhe Francës. Ishte një dhuratë nga populli i Francës për popullin e Shteteve të Bashkuara për të përkujtuar miqësinë që lulëzoi pas luftës. Nëse vëreni, këmba e statujës është pa pranga dhe po largohet nga zinxhirët që janë ndërtuar me kujdes rreth këmbëve të Libertas drejt fundit të monumentit. Ajo po shkëputet nga shtypja dhe tirania e luftërave, e sundimtarëve, e urrejtjes dhe po çlirohet nga të gjitha llojet e paragjykimeve.

Drita e pishtarit duhet të udhëheqë gjithmonë, duhet të depërtojë gjithmonë në të gjitha anët e botës dhe të ndriçojë errësirën që na fshihet. Ndërsa fama e Statujës së Lirisë u rrit, emigrantët dhe refugjatët filluan të lidhen me statujën si një shenjë mirëseardhjeje, si shenjë e ngrohtësisë, barazisë, unitetit dhe vëllazërisë. Shumë shpejt ajo filloi të shihej si statuja që njeh dhe mirëpret jo vetëm njerëzit e SHBA-së dhe Francës, por edhe qytetarët nga e gjithë bota. Mesazhi është i qartë se Statuja e Lirisë nuk sheh racën, ngjyrën, origjinën, fenë, klasën, gjininë apo ndonjë diskriminim që thyen qëllimin e unitetit. Ajo qëndron roje ndaj të drejtave të njerëzimit.

Kënaqësia e turistit

Statuja e Lirisë Ellis Island Statuja ndodhet në ishullin e Lirisë, vetëm një distancë e shkurtër nga ishulli Ellis, shtëpia e Muzeut Kombëtar të Imigracionit të Ellis Island.

Statuja e Lirisë zbukuron një ishull prej 12 hektarësh në Lower Manhattan dhe nuk është vetëm monumenti më i njohur dhe i famshëm në botë, por njihet edhe si një pikë turistike shumë tërheqëse ku turistët vizitojnë dhe mësojnë për historinë , rëndësinë dhe rëndësinë e ishullit të Lirisë dhe eksploroni muzetë dhe ekspozitat e tjera përkatëse në ishull. Nëse jeni kurioz për të fituar një përvojë të thelluar edukative rreth monumentit, mund të zbuloni aktivitete të shumta argëtuese dhe interesante për të bërë në Statujën e Lirisë dhe në ishull gjithashtu.

Ekspozita e Statujës së Lirisë ndodhet në katin e dytë të piedestalit të ndërtuar brenda Statujës dhe portretizon një koleksion të madh fotografish, printime të siguruara me kujdes në lidhje me monumentin dhe ishullin dhe disa artefakte që rrëfejnë historinë e ndërtimit të monumentit dhe rëndësinë e tij përmes rrjedhën e historisë.

Ekspozitat përfshijnë Fabrikimin e Statujës, mbledhjen e fondeve në Amerikë për mirëmbajtjen e statujës dhe qëllime të tjera humanitare, The Piedestal dhe Century of Souvenirs. Të gjithë kanë akses në këtë zonë të ekspozitës, pa tarifa të ngarkuara. Stacioni i Informacionit të Vizitorëve ka portretizime të disa broshurave, hartave dhe kujtimeve që lidhen me trashëgiminë e monumentit dhe gjithashtu u tregon vizitorëve një dokumentar të shkurtër që komenton krijimin e Statujës së Lirisë.

Mund të shkoni në këtë vend për të kaluar pak kohë cilësore duke mësuar dhe çmësuar fakte rreth një prej monumenteve më të përfolur në botë. Ju mund të mblidhni broshura dhe udhëzues për të planifikuar kohën tuaj që kaloni në Liberty Island dhe të keni pyetjet tuaja kureshtare në lidhje me statujën, të cilave u përgjigjen anëtarët e stafit të pranishëm në vend.

Ju mund të fitoni më shumë njohuri për historinë e pishtarit të famshëm gjithnjë të ndriçuar të mbajtur në mënyrë të palëkundur nga Lady Libertas duke vizituar seksionin e Ekspozitës së Pishtarit. Ekrani atje tregon një koleksion të pasur të karikaturave, vizatimeve, fotografive, diagrameve, interpretimeve, skicave, pikturave dhe fotografive të pishtarit që kalon në rrjedhën e historisë së monumentit. Ekspozita e Pishtarit ndodhet në ballkonin e katit të dytë të statujës.

Ju mund të zgjidhni të bëni turneun me udhërrëfyes në shëtitore dhe në Observatorin për të shijuar pamjen magjepsëse të Statujës së Lirisë, si dhe Portit të Nju Jorkut. Ju do të jeni në gjendje të shihni kornizën e brendshme të Statujës nga një pozicion i zmadhuar dhe të mësoni rreth gravurëve të Statujës. Udhëtimi juaj në ishull mund të zgjasë deri në 45 minuta dhe një orar ditor përditësohet në Qendrën e Informacionit të Vizitorëve.

Udhëtimet e drejtuara nga endacak në Liberty Island janë falas. Dijeni se rajoni i pishtarit është i ndaluar për vizitë publike. Ndonjëherë, për sigurinë publike dhe kërkesa të tjera, edhe kurora e statujës është brenda zonës së ndaluar.

LEXO MË SHUMË:
Shtëpia e më shumë se katërqind parqeve kombëtare të përhapura në pesëdhjetë shtetet e saj, asnjë listë që përmend parqet më mahnitëse në Shtetet e Bashkuara nuk mund të jetë ndonjëherë e plotë. Mësoni rreth tyre në Udhëzues udhëtimi për Parqet Kombëtare të famshme në SHBA


Viza amerikane ESTA është një autorizim elektronik udhëtimi ose leje udhëtimi për të vizituar Shtetet e Bashkuara për një periudhë kohore deri në 90 ditë dhe për të vizituar këtë mrekulli mahnitëse në Nju Jork, Shtetet e Bashkuara. Vizitorët ndërkombëtarë duhet të kenë një ESTA të SHBA për të qenë në gjendje të vizitojnë shumë atraksione të Shteteve të Bashkuara. Shtetasit e huaj mund të aplikojnë për një Aplikimi për vizë në SHBA brenda pak minutash. Procesi i vizave ESTA për SHBA është i automatizuar, i thjeshtë dhe plotësisht online.

shtetas çek, Qytetarë holandezë, shtetas grekë, dhe Qytetarët e Luksemburgut mund të aplikoni online për vizë amerikane në internet.