Çfarë është ESTA dhe kush janë të pranueshëm?

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë kategori të ndryshme vizash për njerëzit nga vende të ndryshme për të aplikuar kur planifikojnë një vizitë. Disa kombësi kanë të drejtë për heqjen e vizave sipas një programi për heqjen e vizave (VWP). Në të njëjtën kohë, disa duhet të paraqiten për një intervistë për ta Procesi i vizave amerikane personalisht, ndërsa disa kanë të drejtë t'i përpunojnë ato aplikimi për vizë online.

Ata kandidatë të kualifikuar për VWP duhet të aplikojnë për ESTA (Sistemi Elektronik për Autorizimin e Udhëtimit). Vazhdoni të lexoni për të ditur më shumë rreth rregullave të ESTA dhe procesit të saj. 

Cilat janë vendet e pranueshme?

Shtetasit e 40 vendeve të mëposhtme kanë të drejtë për programin e heqjes së vizave dhe nuk kërkojnë të plotësojnë Formulari i aplikimit për vizë amerikane.

Andorra, Australia, Austria, Belgjika, Brunei, Kroacia, Kili, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Franca, Finlanda, Gjermania, Greqia, Hungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Lituania, Letonia, Luksemburgu, Lihtenshtajni, Monako, Malta , Norvegjia, Holanda, Zelanda e Re, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapori, Spanja, Koreja e Jugut, Sllovakia, Suedia, Zvicra, Sllovenia, Tajvani dhe Mbretëria e Bashkuar.

Udhëtarët e kualifikuar për ESTA që hyjnë në Shtetet e Bashkuara duhet të kenë një pasaportë elektronike nëse pasaportat e tyre lëshohen pas datës 26 tetor 2006. e-Passport përmban një çip elektronik që mbart të gjithë informacionin në faqen e të dhënave bio të pasaportës së pasaportës dhe një fotografi dixhitale.

Për shkak të disa ndryshimeve në politikat e vizave të SHBA-së, qytetarët e vendeve të përmendura më sipër duhet të marrin miratimin e tyre ESTA. Koha standarde e përpunimit është 72 orë, kështu që aplikantët duhet të aplikojnë të paktën tre ditë përpara udhëtimit. Rekomandohet që ata ta bëjnë atë herët dhe të fillojnë përgatitjet e tyre të udhëtimit vetëm pasi të kenë marrë miratimin. Udhëtarët mund të aplikojnë për ESTA në internet ose përmes një agjenti të autorizuar.

Shumë herë, udhëtarët harrojnë të aplikojnë për ESTA dhe e bëjnë atë në ditën e tyre të udhëtimit. Megjithëse gjërat zakonisht shkojnë mirë nëse udhëtari ka gjithçka tjetër në rregull, ndonjëherë ekzaminimi mund të zgjasë më shumë dhe aplikantët duhet të shtyjnë udhëtimin e tyre.

Cili është ndryshimi midis ESTA dhe Vizës?

ESTA është një autorizim udhëtimi i miratuar, por nuk konsiderohet vizë. ESTA nuk i plotëson kërkesat ligjore ose rregullatore për të shërbyer në vend të një vize të Shteteve të Bashkuara.

Mbajtësit e ESTA-s mund ta përdorin lejen vetëm për turizëm, biznes ose tranzit, por nëse duan të qëndrojnë për më shumë se 90 ditë, të studiojnë ose të punojnë, duhet të kenë atë kategori vize. Procesi është i ngjashëm me individët e tjerë ku kandidati duhet të plotësojë formularin e aplikimit për vizë amerikane, të paguajë tarifën e aplikimit dhe të dorëzojë dokumente shtesë.

Individët me viza të vlefshme mund të udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara me atë vizë për qëllimin që është lëshuar. Individët që udhëtojnë me viza të vlefshme nuk duhet të aplikojnë për ESTA.

Aplikantët duhet të aplikojnë për vizë nëse udhëtojnë me një avion privat ose me ndonjë transportues detar ose ajror jo të miratuar nga VWP.

Viza Amerikane në internet tani është në dispozicion për t'u marrë me telefon celular ose tablet ose PC me email, pa kërkuar një vizitë në lokal US Ambasadë. Gjithashtu, Formulari i aplikimit për vizë në SHBA është thjeshtuar për t'u plotësuar online në këtë faqe interneti në më pak se 3 minuta.

Pse kërkohet ESTA?

Që nga janari 2009, SHBA e ka bërë të detyrueshme për udhëtarët e kualifikuar për VWP që vizitojnë vendin për një qëndrim të shkurtër, të aplikojnë për ESTA. Arsyet kryesore janë siguria dhe parandalimi i terrorizmit në vend apo gjetkë në botë. Ai i mundësoi qeverisë të menaxhonte dhe regjistronte informacione për udhëtarët që vijnë në SHBA për qëndrime të shkurtra. Këto gjëra i lejuan ata të shqyrtonin paraprakisht nëse aplikanti ka një status për të vizituar SHBA-në pa vizë ose nëse individi mund të jetë një kërcënim për SHBA-në nëse lejohet.

Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se autorizimi përmes ESTA nuk garanton hyrjen në vend. Zyrtarët e Doganës dhe Mbrojtjes së Kufirit të SHBA-së janë autoritetet përfundimtare për të drejtën e udhëtarit për të hyrë në vend. Ka mundësi që një person të refuzohet të pranohet dhe të dëbohet në vendin e tij. 

Dokumentet e nevojshme për aplikimin për autorizim udhëtimi ESTA

Aplikantët që kualifikohen për programin e heqjes së vizave ESTA duhet të jenë gati me dokumentet dhe informacionin e nevojshëm që mund t'u kërkohet gjatë procesit të aplikimit. Kjo perfshin

1] Pasaportë e vlefshme:  Pasaporta duhet të jetë e vlefshme për më shumë se gjashtë muaj nga dita e mbërritjes së udhëtarit në SHBA. Nëse është e pavlefshme, rinovoni të njëjtën gjë përpara se të aplikoni për ESTA. Udhëtarët duhet të plotësojnë informacionin e pasaportës në aplikacionin ESTA për të plotësuar ato Procesi i vizave amerikane

2] Informacioni tjetër: Ndonjëherë, autoritetet mund të kërkojnë adresën, numrin e telefonit dhe detaje të tjera për komunikim në SHBA ku do të qëndrojë aplikanti. Ata duhet t'i përgjigjen saktë dhe me vërtetësi. 

3] Adresa e postës elektronike:  Aplikantët duhet të japin një adresë të vlefshme e-mail për autoritetet që të komunikojnë në lidhje me aplikimin e tyre. Aprovimi ESTA për udhëtimin në SHBA do të arrijë në e-mail brenda 72 orëve. Rekomandohet të printoni një kopje të dokumentit gjatë udhëtimit. 

4] Pagesa për vizë:  Së bashku me aplikimin për vizë online, kandidatët duhet të bëjnë tarifën e aplikimit për vizë përmes një karte debiti ose krediti të vlefshme. 

LEXO MË SHUMË:

Qytetarëve të Koresë së Jugut u kërkohet të aplikojnë për një vizë amerikane për të hyrë në Shtetet e Bashkuara për vizita deri në 90 ditë për qëllime turizmi, biznesi ose tranziti. Mësoni më shumë në  Viza amerikane nga Koreja e Jugut

Kandidatët mund të aplikojnë për vizë nëse Kërkesa e tyre ESTA refuzohet.

Aplikantët ESTA e të cilëve Aplikimi për vizë amerikane është refuzuar online mund të aplikojë ende duke plotësuar një të re Formulari i aplikimit për vizë amerikane dhe pagesën e tarifës së përpunimit të vizave të pakthyeshme. Por ato mund të mos kualifikohen për t'u përpunuar aplikimi për vizë online. 

Megjithatë, kur kandidatët riaplikojnë për vizë, ata duhet të mbajnë disa dokumente për të konfirmuar arsyet e vizitës. Megjithëse ata mund të riaplikojnë pas tre ditësh pune, është e pamundur që rrethanat e tyre të ndryshojnë në një njoftim kaq të shkurtër, dhe Aplikimi për vizë amerikane mund të refuzohet përsëri. 

Pra, ata duhet të presin për ca kohë, të përmirësojnë pozicionin e tyre dhe të riaplikojnë me një të re Formulari i aplikimit për vizë amerikane dhe arsye të forta me dokumente për të vërtetuar pse duhet të vizitojnë vendin. 

Po kështu, disa njerëz të refuzuar për vizë sipas seksionit 214 B përpiqen të aplikojnë për ESTA, por me shumë mundësi do t'u refuzohet leja. Në shumicën e rasteve, ato do të refuzohen. Rekomandohet që të presin dhe të përmirësojnë statusin e tyre. 

Vlefshmëria ESTA 

Dokumenti i udhëtimit ESTA është i vlefshëm për dy vjet nga data e lëshimit dhe lejon aplikantët të hyjnë disa herë në vend. Ata mund të qëndrojnë për maksimum 90 ditë në çdo vizitë. Ata duhet të largohen nga vendi dhe të rihyjnë nëse planifikojnë një udhëtim më të zgjatur. 

Megjithatë, është gjithashtu thelbësore që pasaporta duhet të jetë e vlefshme përtej dy vjetësh, ose ESTA do të skadojë në ditën e skadimit të pasaportës. Aplikantët duhet të riaplikojnë për një ESTA të re pasi të kenë një pasaportë të re.  

LEXO MË SHUMË:
Shtetet e Bashkuara janë destinacioni më i kërkuar për studime të larta nga miliona studentë nga e gjithë bota. Mësoni më shumë në Studimi në Shtetet e Bashkuara me vizë ESTA US

A kërkojnë pasagjerët që kalojnë tranzit në SHBA miratimin ESTA?

Po, të gjithë udhëtarët që bëjnë çdo lloj ndalese në SHBA, përfshirë pasagjerët transit, duhet të kenë një vizë të vlefshme ose ESTA. Një dokument i vlefshëm ESTA do t'u mundësojë pasagjerëve të ndryshojnë fluturimet/aeroportet ndërsa udhëtojnë në destinacione të tjera. Ata që nuk kualifikohen për VWP duhet të paraqesin një Aplikimi për vizë amerikane për një vizë tranziti për të ndërruar avion në një aeroport, edhe nëse nuk kanë ndërmend të qëndrojnë në vend. 

A kërkojnë të miturit dhe foshnjat ESTA? 

Po, të miturit dhe fëmijët, pavarësisht nga mosha e tyre, duhet të kenë pasaporta të veçanta dhe gjithashtu duhet të kenë ESTA. Është përgjegjësi e prindërve/kujdestarit të tyre që të aplikojnë përpara se të planifikojnë udhëtimin e tyre. 

Si të aplikoni për ESTA Online?

Përpunimi i aplikacionit ESTA nuk është një proces i gjatë dhe është i thjeshtë, ndryshe nga ai Aplikimi për vizë amerikane procedurë. Sistemi është i shpejtë dhe nuk duhet të marrë më shumë se 20 minuta për t'u përfunduar. Aplikantët duhet të ndjekin udhëzimet e dhëna më poshtë:

Së pari: Aplikantët mund të vizitojnë faqen e internetit të ESTA dhe të plotësojnë formularin elektronik me informacione të përgjithshme rreth udhëtimit të tyre. Nëse aplikantët duan ESTA-n e tyre urgjentisht, ata duhet të zgjedhin opsionin "dorëzimi urgjent".

Së dyti: Më pas, bëni pagesën online. Sigurohuni që të gjitha informacionet e futura janë të sakta përpara se të bëni pagesën. Kur ESTA miratohet, nuk ngarkohen tarifa shtesë. 

Pasi të përfundojë procesi, do të merrni një e-mail konfirmimi.

LEXO MË SHUMË:
I ndodhur në zemër të Uajomingut Veriperëndimor, Parku Kombëtar Grand Teton njihet si Parku Kombëtar Amerikan. Këtu do të gjeni vargmalin shumë të famshëm të Tetonit, i cili është një nga majat kryesore në këtë park të gjerë prej rreth 310,000 hektarësh. Mësoni më shumë në Parku Kombëtar Grand Teton, SHBA


Kontrolloni tuajin pranueshmërinë për viza amerikane në internet dhe aplikoni për vizë amerikane në internet 72 orë përpara fluturimit tuaj. Qytetarë britanikë, Qytetarët spanjollë, Qytetarë francezë, Qytetarë japonezë Qytetarë italianë mund të aplikoni online për vizë elektronike amerikane. Nëse keni nevojë për ndihmë ose keni nevojë për ndonjë sqarim, duhet të kontaktoni tonë Zyra e Ndihmës për Viza të SHBA për mbështetje dhe udhëzim.